Pesti Est 2003. május 1-7. XII. évfolyam 18. szám 75. oldal
(http://www.pestiest.hu)

A Nádor Teremben május 4-én, 18 órakor Vázsonyi János (altszaxofon) Váczi Dániel (tenorszaxofon) és Csillagh Katalin (zongora) Bach-műveket játszik. A g-moll szonáta (eredetileg csembalóra és gordonkára) után részlet hallható a Musikalisches Opferből; a koncertet az a-moll partita (eredetileg szólófuvolára) zárja. A koncert műsora a Budapest Music Center gondozásában megjelent korongról is meghallgatható.

Néhány mondat a koncert szereplőiről: Vázsonyi János (1970) Budapesten született. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakának szaxofon szakára járt. Bach-CD-jén egy szokatlan kísérletnek engedett teret, amikor a barokk mester zenéjét szaxofonon szólaltatta meg.

Váczi Dániel (1972) tíz évig hegedült, majd tizenhét évesen kezdett szaxofonozni. Jazz-zenekarok ismert szólistája.

Csillag Katalin (1981) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója. Kadosa-díjat nyert az Országos Közép-iskolai Zongoraversenyen, és I. díjat a londoni székhelyű Európai Zongoratanárok Szövetsége által kiírt nemzetközi zongoraversenyen.

Batta András zenetörténész lemezborító-ajánlása szerint Vázsonyi János CD-jét �hallgatva különös érzés kerít hatalmába, meglehet, némi beleértés jóvoltából: mintha Bach zenéje is egyfajta jazzé alakulna át.. a jazz modern, alternatív nyelvezetére." Ha arra gondolunk, hogy Bach kezdetől fogva az akkor létező összes zenei műfajt (kivéve az operát) kipróbálta és magáévá tette, továbbá, hogy szívesen készített átiratokat saját és kortársainak (pl. Vivaldi) alkotásaiból, lehet, hogy nem idegenkedett volna a szaxofon hangzásától sem. Bach gyakran nem rögzítette hangszerelési szándékát, mert a hangszín megválasztásához teljesen szabad kezet kívánt adni kora és utókora muzsikusainak.

Zelinka Tamás

<< vissza

Fotó: Reviczky Zsolt