Vázsonyi János JabloncánBach-etűdök hangzottak el egy nem szokványos hangszeren, a szaxofonon. Vázsonyi János különleges hangszerelési megoldásai túllépnek a bevett előadási szokkásokon. Az elhangzott koncertje is igazi különlegesség volt a klasszikus zene területéről.


Jablonca. Vázsonyi János kiváló szaxofonos koncertjével befejeződött a tíznapos Gömör-Tornai Fesztivál nyolcadik évada. A helyszín Jablonca volt, ez a Rozsnyói járásban lévő kisközség, amely idén kapcsolódott bele először a fesztivál műsorába. Ennek apropójául tartották meg itt a záró koncertet.
A Sapard programból két évvel ezelőtt teljes rekonstrukción átesett római katolikus templom tökéletes akusztikájával nem mindennapi élményt nyújtott a közönségnek. Vázsonyi János különleges hangszerelési megoldásai túllépnek a bevett előadási szokkásokon. Az elhangzott koncertje is igazi különlegesség volt a klasszikus zene területéről. Többek között Bach-etűdöket játszott a zeneműhöz nem szokványos hangszeren, a szaxofonon, bár több szólamban, mégis egyszemélyes „zenekarként”. Vázsonyi János a klasszikus és a barokk zenéhez fűződő viszonyát a hegedűs édesapjával és a zongoratanárnő édesanyjával való együttmuzsikálás során mélyítette el. A rendezvény támogatója a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete volt, amelynek igazgatója, Krasztev Péter mondott köszöntő és köszönő beszédet. Szavai szerint a legnagyobb hozadéka a Gömör-Tornai Fesztiválnak, hogy immár valóban kiterjeszkedett a történelmi Gömör és Torna megyékre. Olyan színvonalas műsorok és neves előadók jutnak el a fesztiválban résztvevő falvakba, akik a világ színpadain is megfordultak. Köszönetet mondott a fesztivál két főszervezőjének, az Aggteleki Nemzeti Parknak és a Gömöri Ifjúsági Társaságak.
 

<< vissza

Fotó: Reviczky Zsolt