Párizsban minden korosztály megkapta a magáét

2006. október 11.
Yengibarian Dávid harmonikás és Vázsonyi JánosA Fehér Éjszaka, a Nuit Blanche azért világít a francia éjszakában, mert ez alkalomból, csakúgy, ahogy az utóbbi években Magyarországon is, szokássá vált, hogy minden kulturális intézmény egész éjjel nyitva tart. Idén ez október 7-ére esett.
A Párizsi Magyar Intézet (PMI) három külön programot is kínált a vendégeinek. Este 8 órától Dimitrij Csesznokov, a Magyarországon és Franciaországban is elismert művész, Rév Lívia zongorista legjobb tanítványa adott barokk hangversenyt Vázsonyi János szaxofonistával. A sötétbe burkolózó koncertteremben a különleges, kékes, bordós színekben megvilágított fellépők a magas kultúra iránt érdeklődő, főként idősebb korosztályt vonzották, de őket szép számmal. A szaxofonon játszó zenész egymaga adott elő két hangszerre írt szonátákat úgy, hogy egy visszhangpedál segítségével, önmagával játszott kánont.

Ezt követően a PMI hatalmas tetőteraszán már nemcsak a hangversenyre érkező vendégek gyülekeztek. Yengibarian Dávid harmonikás és Vázsonyi János ezúttal jazzkoncertre invitálta az átlagéletkort tekintve ekkor már középkorú közönséget, hiszen egyre több fiatal mászta meg az intézet négy emeletét. A tiszta, de hűvös éjszakán a székeken, sőt akár közvetlenül a tetőn ülve, egy órás koncertet hallgattak végig a zeneszeretők.

Yengibarian Dávid harmonikás és Vázsonyi János

Az este zárásaként, a PMI életében először, egy DJ vonta magára az utcáról szakaszosan, részben a kiszűrődő ritmusok hallatára beözönlő francia és magyar fiatalokat. Az épület felújított fogadó aulájában a Tilos Rádió egyik rezidense, DJ Suhaid táncoltatta a bulizni vágyókat. Ahogy egyre jobban belemelegedett mindenki, a magyaroknak külön ínyencséget jelentett, hogy a terem egyik falára szinte szélesvásznú nagyságban (némán) vetítették a Meseautó című film, majd a Macskafogó örökbecsű rajzfilm kockáit. Az már a véletlen műve volt, hogy ez utóbbi meglepően sokszor rímelt DJ Suhaid és Vázsonyi János szaxofonnal kísért live act produkciójával.

Az új évad programját tartalmazó színes, sok fotóval készített 50 oldalas műsorfüzet a http://www.in

<< vissza

Fotó: Reviczky Zsolt